Tegenwoordig zijn er veel winkels en/of webshops waar je een shirt kunt kopen. Het aanbod is enorm en daarbij over het algemeen ook goedkoop. Het is natuurlijk dan ook ondenkbaar dat iedere aanbieder de beste kwaliteit shirts heeft. Hoe aantrekkelijk het ook is om goedkoop kleding aan te schaffen, zul je er op lange termijn toch geen profijt van hebben. Het duurt namelijk niet lang om te merken dat hoe goedkoper de kleding, hoe sneller het op de vuilnisbelt belandt. En dat is natuurlijk zonde voor je portemonnee, maar ook heel slecht voor het milieu. 

Maar, wat is dan een goed shirt?

Wat is een goed shirt vraag je je dan af. Ten eerste voelen deze niet goedkoop aan. Ze slijten minder snel, zitten comfortabel en de stiksels laten ook niet snel los. Wat over het algemeen bij goedkope shirts wel het geval is. Maar hoe herken je of je aankoop daadwerkelijk van betere kwaliteit is? Hier zijn enkele kenmerken van een goed shirt waar je rekening mee kunt houden:

Check de kraag

De kraag is een van de eerste kenmerken van een shirt waarvan je de kwaliteit kunt afzien. Deze moet ietwat stijfheid hebben en een beetje veerkrachtig zijn als je erop drukt. Net als bij een goed pak, als een overhemdkraag gelijmd is en niet gestikt, voelt het aan als karton. Let ook goed op de stiksels rond de randen van de kraag. Deze moeten netjes, recht, schoon en symmetrisch zijn. 

De meeste zakelijke overhemden van hoge en goede kwaliteit hebben ook baleinen in de boord die je eruit kunt halen. Dit is een teken dat het bedrijf om de kleine details van hun producten geeft. Als je de baleinen in het boord laat zitten, is je boord iets stijver. Haal je ze eruit, voelt je boord wat softer aan. Let maar op, veel kwalitatieve merken hebben verwijderbare baleinen.

Check de knopen en knoopsgaten

De kleinste details zijn misschien wel een van de belangrijkste kenmerken van kwaliteit. Overhemden van hoge kwaliteit worden geleverd met parelmoer knopen. Dus niet van die goedkope plastic knopen die binnen de kortste keren doormidden breken. Andere hoog kwaliteit knopen zijn de Roma kunststof hars knopen. 

Ook bij de knoopaanzet geldt dat je de stiksels met aandacht moet bekijken. Deze horen netjes, strak en recht te zijn. De openingen mogen niet rafelen. Dit geldt ook voor de knoopsgaten. Als het van goede kwaliteit is, zijn de stiksels strak en is het knoopsgat duidelijk gedefinieerd.

Vaak worden knopen Ascolite bevestigd, genoemd naar het merk machine waarmee deze worden bevestigd. Knopen die Ascolite bevestigd zijn, zijn niet strak op het doek gestikt, maar hebben iets meer afstand. Vervolgens wordt daar een elastisch draadje om het stiksel heen gewikkeld en vast gesmolten. Hierdoor knoop je je shirt makkelijker open en dicht. Een bijkomend voordeel, van op deze wijze bevestigen van de knopen, is dat ze er nooit zomaar vanaf vallen.

Check de stof van het overhemd

De kleur van overhemden van mindere kwaliteit zullen sneller vervagen in de was, kreuken makkelijker en vormen zich niet naar het lichaam. Veel overhemden van hoge kwaliteit, zijn gemaakt van hoogwaardige natuurlijke materialen als katoen of linnen. Als er een synthetische mix in de stof zit, zorg er dan voor dat deze functioneel is, zoals bijvoorbeeld elastaan.

Check de patroon consistentie

Dit is makkelijker te controleren als het shirt geen effen kleur heeft. Als het overhemd bijvoorbeeld strepen heeft, moeten deze aan de linker- en rechterkant van het overhemd in dezelfde richting lopen. Als je naar het juk kijkt, moet het patroon loodrecht op het patroon van het rugpand staan. Zo ook bij de manchetten. Dit laat de aandacht voor detail zien en zorg die besteed aan het maken van het shirt.

Check het stiksel

Overhemden van slechte kwaliteit zullen op veel verschillende plaatsen rafelen, waaronder de kraag, de naden, de knopen en ook op veel andere plaatsen. Overhemden van hoge kwaliteit mogen nergens rafelen. De steken moeten strak, glad en schoon zijn. Controleer dus goed het stiksel!

Investeer in een goed shirt!

Overhemden van hoge kwaliteit kosten iets meer, maar behouden een mooie, frisse vorm als je ze draagt. Ze voelen meer ademend aan en bewegen goed mee met je lichaam, maar het beste van alles is dat ze veel comfortabeler aanvoelen en ook veel langer meegaan. Probeer onze overhemden en ontdek jezelf! The proof of the pudding is in the eating.