Overhemden zijn al heel lang een belangrijk onderdeel van de mannelijke garderobe. De geschiedenis van het overhemd gaat terug tot de middeleeuwen, toen mannen losse kledingstukken droegen, zoals tunieken, die vaak werden gedragen als onderkleding. Het eerste echte overhemd zoals we het vandaag kennen, werd in de 19e eeuw gemaakt en was bedoeld om gedragen te worden als bovenkleding. Lees mee over de geschiedenis van overhemden!

Geschiedenis van heren overhemd

Het eerste overhemd met knopen werd in 1871 uitgevonden door een Amerikaanse kleermaker genaamd Brown Davis. Dit was een mijlpaal in de geschiedenis van het overhemd, omdat het tot dan toe gebruikelijk was om overhemden te dragen met losse kraag en manchetten, die met knopen aan de tuniek werden bevestigd. Het was ook in deze tijd dat overhemden met lange mouwen populair werden en het overhemd een belangrijk onderdeel werd van de formele kleding van mannen.

In de jaren 1920 en 1930 werden overhemden steeds meer geassocieerd met sport en vrijetijdskleding. Mannen droegen bijvoorbeeld overhemden met korte mouwen en een open kraag tijdens het tennissen en golfen. In de jaren 1950 werd het overhemd ook steeds meer geassocieerd met de casual Amerikaanse stijl, en werden er steeds meer kleuren en patronen geïntroduceerd.

Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten overhemden voor heren, van klassieke witte overhemden tot overhemden met gedurfde patronen en kleuren. Overhemden zijn niet alleen meer beperkt tot formele gelegenheden, maar worden ook veel gedragen als vrijetijdskleding en sportkleding. Bovendien zijn er veel verschillende stoffen en afwerkingen beschikbaar, van katoen en linnen tot zijde en satijn. Het overhemd blijft een belangrijk kledingstuk voor heren en zal naar verwachting nog vele jaren deel uitmaken van de modewereld.

Wat is het verschil tussen een overhemd en een blouse?

Door de jaren heen hebben kledingontwerpers nieuwe soorten kleding ‘uitgevonden’. Zo is de blouse die we vandaag de dag kennen ook geïnspireerd op het overhemd. Het verschil tussen een blouse en een overhemd voor heren is voornamelijk te vinden in de snit, de stof en de afwerking. Daarnaast is een blouse voor vrouwen en de overhemd voor heren. Hieronder vind je een aantal belangrijke verschillen tussen de twee:

  • Snit: Over het algemeen heeft een blouse voor dames een getailleerde snit, terwijl een overhemd voor heren meestal een rechte snit heeft. Het overhemd heeft daarbij vaak een meer uitgesproken schouderpartij.
  • Kraag: De kraag van een overhemd is meestal stijver dan die van een blouse. Dit zorgt ervoor dat de kraag mooi rechtop blijft staan. Een blouse kan verschillende soorten kragen hebben, zoals een opstaande kraag, een puntige kraag, een Peter Pan-kraag, etc.
  • Manchetten: Overhemden hebben vaak manchetten met knopen of manchetknopen, terwijl blouses meestal geen manchetten hebben of alleen lichte, elastische manchetten.
  • Stof: Overhemden zijn vaak gemaakt van stoffen zoals katoen of linnen, terwijl blouses een grotere verscheidenheid aan stoffen kunnen hebben, zoals katoen, zijde, chiffon en satijn.
  • Afwerking: Overhemden voor heren hebben vaak een knoopsluiting aan de voorkant, terwijl blouses voor dames soms een rits of knoopsluiting aan de zijkant hebben.

Kort samengevat is een overhemd voor heren meestal gemaakt van stevige stoffen en heeft het een stijvere kraag en manchetten, terwijl een blouse voor dames meer variatie biedt in stoffen en stijlen en een zachtere kraag en manchetten heeft. Hoewel er soms overlap is tussen de twee termen, kunnen deze verschillen je helpen bij het kiezen van de juiste kleding voor jouw stijl en gelegenheid.