Heb je een favoriete overhemd? Dan is het natuurlijk van groot belang dat deze netjes onderhouden wordt. Hierdoor heb je er langer plezier van. In deze blog lees je de juiste wasvoorschriften en strijk tips om je overhemd op de juiste manier te onderhouden.

Wasvoorschriften voor je favoriete overhemd

Hier volgen enkele tips die je kunt toepassen om je overhemden zo goed mogelijk te onderhouden:

Gebruik de juiste temperatuur bij het wassen

In de binnenkant van het overhemd zit een label met daarop algemene informatie. Hier staat natuurlijk ook op, op hoeveel graden je het overhemd mag wassen. Het is van groot belang dat je deze instructies aanhoudt. Wanneer je te warm wast, kan je namelijk het materiaal beschadigen. Het is mogelijk dat hierdoor de kleur kan vervagen. De wasvoorschriften staan meestal op 40 graden. Je mag nooit warmer wassen dan het voorschrift, maar natuurlijk wel koeler. 30 graden is namelijk ook al goed genoeg om je overhemd netjes schoon te krijgen.

Was je overhemd binnenstebuiten

Wanneer je het overhemd binnenstebuiten wast, zorg je ervoor dat de buitenkant niet langs de roterende wastrommel draait. Hierdoor voorkom je eventuele beschadigingen aan de zichtbare kant. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit en kleur van het materiaal langer goed en mooi zal blijven.

Gebruik een niet te hoog toerental op je wasmachine

Met behulp van een laag toerental voorkom je dat je overhemd met een hoge snelheid tegen de wastrommel slaat. Zorg daarom voor een toerental tussen de 400 en 800 toeren. Dit voorkomt lichte beschadigingen aan het hemd. Daarnaast heeft het nog een groot voordeel. Het overhemd komt door het lage toerental nat uit de wasmachine. Hang hem dan op aan een kledinghanger. Door het gewicht wordt het overhemd recht getrokken wat scheelt bij het strijken.

Niet in de droger!

De droger zorgt ervoor dat het materiaal wordt aangetast waardoor het zijn stevigheid verliest en de kleur valer wordt. Daarnaast heeft het ook meer kans om te krimpen. Hang hem daarom nat op aan een kledinghanger zoals net is beschreven.

Strijk tips voor een kreukelvrij overhemd

Om te beginnen is het belangrijk om een schoon en glad strijkijzer te gebruiken om vlekken en strepen te voorkomen. Kijk vervolgens weer in het labeltje van het overhemd hoe warm je het overhemd mag strijken. 1 stip betekent ongeveer 110 graden, 2 stippen ongeveer 150 graden en 3 stippen zo’n 300 graden. Over het algemeen staan er in de meeste overhemden 2 stippen.

Op het moment dat je gaat strijken als het overhemd nog een beetje vochtig is, heb je minder kans dat de stof beschadigd. Daarbij strijkt het ook nog eens makkelijker. Wanneer je overhemd al droog is kun je hem een beetje nat spuiten met de sproeifunctie op je strijkijzer. Wanneer je klaar bent met strijken is het belangrijk dat je hem netjes ophangt met de knoopjes dicht zodat er geen kreukels meer in komen.

Wanneer je helemaal geen zin hebt om te strijken kun je natuurlijk ook gewoon kiezen voor strijkvrije overhemden. Bij Shirtbird hebben wij hier prachtige exemplaren van in het assortiment. Neem een kijkje in onze webshop!